Nedanstående blogginlägg skrev jag redan för 5-6 år sedan, men av någon anledning blev det aldrig publicerat. Det är dock en intressant historia om ett företagsnamn som lever vidare efter över 140 år och nu när man öppnat en filial i Kungsbacka under ledning av Olle Cederholm och ska ha sin första ”svenska” auktion den 26/10 så är det väl ändå dags att visa upp den. Auktionen innehåller också nära 600 svenska mynt så den är väl värd att ta sig en titt på.
Jacob Schulman 1849-1914
Han föddes i staden Hilversum, 3 mil sydost om Amsterdam, i en välbärgad judisk familj. Fadern David Israel Schulman var juvelerare, klockmakare och drev ett antikvariat. Jacques gifte sig 1873 och fick med tiden 7 barn.
Förmodligen till stor del beroende på faderns antikvariat blev Jacques tidigt intresserad av mynt och 1880 startade han sin egen mynthandel i Amersfoort, den näst största staden i Utrecht-provinsen. Redan från början förde han noggranna register på alla mynt och medaljer i lager, försäljningar och auktioner. Det var infört på registerkort på samma sätt som man brukat göra på alla bibliotek. Detta resulterade slutligen i 400000 kort som fortfarande finns bevarat i Schulmans bibliotek.
Maurits Schulman (1876-1943) och Andreas Schulman (1877-1936)
1902 flyttas verksamheten till Amsterdam och tillsammans med de båda sönerna Maurits och Andreas utvecklar Jakob snart företaget ”J.Schulman BV” till ett av de ledande i mynthandlarna i Europa. För oss svenskar är Schulmans från den tiden främst förknippat med köpet av Israel Berghmans samling 1921, försäljningen av Andreas Bernströms samling 1928 samt försäljningen av Georg de Lavals dubbletter 1933.
Efter att nazisterna kommit till makten på 1930-talet så hårdnade klimatet för judiska affärsmän och medan Andreas Schulman och dennes son Jacques höll ställningarna på hemmaplan började brodern Maurits att förbereda för en eventuell flytt till USA. När 2:a världskriget bröt ut 1939 hade han hunnit så långt att han flyttat över en del av lagret och startat en filial i New York med sin son Hans som föreståndare. Själv blev han dock kvar i Amsterdam tillsammans med sin brorson Jacques.
Efter att Andreas dött 1936 och sedan Maurits 1943 övergick ägandet av moderföretaget i Amstardam och filialen i New York till de båda kusinerna Jacques och Hans. Dessa hade båda vuxit upp inom företaget och förutom studieåren i Paris även arbetat där hela sitt vuxna liv. Som läget var med Jacques hemma i Amsterdam och Hans i New York var det följdriktigt med en delning av företaget och om man ska utgå från vad Hans skrivit på sina lagerkataloger var denna delning klar 1945.
Hans Schulman 1913-1990
Hans Schulman blev naturligtvis helt avskuren från hemmet på grund av kriget och tvungen att klara sig på egen hand, vilket han tydligen inte hade några större problem med. Redan i slutet av 1940-talet hade han arbetat upp företaget ”Hans M. F. Schulman” till en av de främsta i USA; en position han sedan behöll i 20 år. För oss svenskar är auktionen den 23-24/3 1956, när Holger Nyströms imponerande dukatsamling säljs, värd att bli ihågkommen.
Tydligen hade Schulman inga barn som var intresserade att ta över och i stället var det Neil S. Berman, som anställts 1968, som tog över när Schulman började varva ner i slutet av 1970-talet. Företagsnamnet ändrades till Neil S. Berman Inc och på 1980-talet var det i stället Hans Schulman som var medhjälparen. Så sent som 1987-1990 var Schulman medförfattare till boken ”The Investors Guide to United States Coins”.
Jacques Schulman 1906-1991
Tillsammans med sin fru Helena, som också var en kunnig numismatiker, förvaltade Jacques moderföretaget väl ända till slutet av 1980-talet, även om själva ägandet av företaget övergick till de båda sönerna Robert och Laurens redan 1969. Han är också ihågkommen för att han 1945 publicerade ”Handbok för holländska mynt från 1795-1945”. Den numrering han använde då används fortfarande. På Svenssonauktionen 1966 fanns det enligt köparnoteringar en ”Schulman” närvarande och det var förmodligen Jacques som menades då.
Bröderna Robert (född 1938) och Laurens Schulman (född 1948)
Jacques och Helenas båda söner Robert och Laurens Schulman övertog alltså ägandet av mynthandeln 1969 men det är osäkert när överföringen av driften skedde. Robert lär ha flyttat till Sydamerika under en period på 1970-talet för att starta ett barnhem och Laurens sökte sig till andra verksamheter. På 1980-talet var dock Robert hemma igen och var väl den som drev företaget fram till försäljningen 2006. Laurens återvände också till numismatiken när han, tillsammans med sin fru Carla,1987 grundade företaget ”Laurens Schulman BV”. Det företaget lever än idag och drivs numera av dottern Yvette (född 1976) som alltså är den femte generationen av mynthandlarätten Schulman. Hon är också mycket aktiv i föreningslivet och bland annat styrelseledamot i Nederländernas Mynthandlarförening.
Vad hände med moderföretaget?
Efter att Jacques Schulman dragit sig tillbaka för gott 1989 drevs moderföretaget ”J.Schulman BV” vidare med samma höga ambitionsnivå som tidigare en bit in på 2000-talet. Tydligen fanns det inte någon släkting som var beredd att ta över och därför såldes det till Eddy Absil hösten 2006. Han var tidigare under många år mynthandlare i Johannesburg och under hans ledning har företaget åter blivit en ledande aktör på myntmarknaden. Företagsnamnet är numera ändrat till ”Schulman BV”. Den ur familjen Schulman som blev kvar i firman längst var Nicolette, en syster till Robert och Laurens, som valde att stanna tills hon gick i pension 2010. I en jubileumsskrift 2015 skrev man: ”Vi vill tacka våra föregångare av många anledningar, Jacob för hans framsynthet, Jacques för hans fenomenala energi, minne och engagemang för holländska och internationell numismatik, Robert för hans öga för kvalitet, hans varma hjärta och hans många hårda arbeten för att fortsätta sin fars företag på samma höga nivå och slutligen, naturligtvis, Laurens för det förtroende han ger oss att upprätthålla Schulman-namnet”.
(bild av Eddy Absil från Schulmans hemsida)