Identifikationsproblem

Ibland kan det vara väldigt lurigt att avgöra om två olika bilder visar samma mynt eller inte, speciellt om det är stor skillnad i bildkvalitén. Bilderna ovan kommer från Künker 281 (2016) och Lars Emil Bruuns katalog från 1914. Efter tidens standard får man säga att bilderna på Bruuns mynt nog var det bästa man då kunde åstadkomma och med lite modern fotoredigering blir resultatet inte alls dumt. Problemet med dessa gamla bilder är att de egentligen inte visar själva myntet. Man hade sådana problem med reflexerna att man gjorde gipskopior av myntet och fotograferade dessa i stället. Detta medförde bland annat att det inte finns någon patina som kan hjälpa till vid identifieringen. Man kan heller inte vara säker på om eventuella skador även återfinns på myntet. Det kan ju lika gärna ha varit kopian som fått ett märke. Gips är ju något känsligare än metall, om man säger så.

På grund av kantskadan som syns på Bruuns bild så är det lätt att avfärda dessa båda bilder som föreställande två olika mynt, men när man känner till problemet så kollar man en extra gång. Det första jag brukar tittar på är centreringen och i det här fallet verkar den ju vara lika på båda bilderna. Det avgörande är dock ett litet märke på kanten ovanför andra t:et i ”mitt”. Det finns på båda bilderna och det verkar även vara något liknande snett över h i ”hopp”. Dessa faktorer har nu gjort mig övertygade om att båda bilderna visar samma mynt. Den stora kantskadan på Bruuns bild sitter alltså på kopian och inte på myntet.

Ytterligare en sak som väger in är att när det är mycket få kända ex av ett mynt så är det statistiskt sett mer troligt att en bild visar ett redan känt exemplar. Det kan gå många år innan det dyker upp ett nytt exemplar, om det nu någonsin gör det. I det här fallet gäller det en serafimerriksdaler 1748 med brett valspråk och den är känd i bara 4 exemplar. Även varianten med smalare valspråk är ganska sällsynt vilket gör att typen som helhet är mycket eftertraktad av samlarna. Att ett toppexemplar som Bruuns inte skulle exponeras på någon större auktion på över 100 år är inte sannolikt.

Falcoin