Jag tycker illa om att köpa ett mynt i en skräpig plastlåda. Mynt ska kunna kännas i handen, placeras i vanliga album, och vara tillgängliga att pillas på (med eller utan handskar).
Vad saken gäller, är att skilja på objektet och beskrivningen av objektet. Jämför mynt med ID-kort. Man skulle ju kunna tänka sig att kapsla in innehavaren i en genomskinlig låda, tillsammans med en beskrivning av innehavaren som kan läsas från utsidan. Mycket effektivt och säkert, men ganska otympligt för sitt syfte :- ).
Vad gäller ID-kort, tex körkort, hur gör man i praktiken ? Jo, man identifierar ett sätt att beskriva innehavaren, så man slipper kapsla in densamme.
I fallet ID-kort kan det vara ett fotografi av innehavaren, fingeravtryck och ett antal biometriska mått på innehavarens ansikte, andra mått på innehavaren såsom vikt och längd, färg på hud, ögon och hår, etc. Utförs detta tillräckligt noga, så kan man skilja på världens alla innehavare av ID-kort. Eftersom jag avskyr att ha mina älskade mynt inplastade som billiga souvenirer, föreslår jag helt frankt att utfärda dylika ID-kort på mynten, för att slippa kapsla dem.
Så i fallet för mynt, kan det vara ett högupplöst foto på myntets framsida, baksida och randen, det kan vara icke förstörande metallanalys, olika mått och vikt på myntet, känd typ och variant, uttydning och översättning av valör och annan text, detaljerad beskrivning av skador, ingrepp, sprickor som kanske även förekommer på andra mynt av samma slag, och om känt även vad som skiljer detta mynt från övriga kända mynt av likande ID. Man kan också referera till publika myntförteckningar med SM-nummer och liknande. Vid förvaring, värdering, försäljning, katalogisering, belåning, äkthetscertifiering eller försäkring av myntet kan man då utgå från denna ID, och myntet behöver inte förflyttas eller transporteras förrän absolut nödvändigt.
Mynt-ID, med alla uppgifter föreslagna ovan, kan läggas i en databas, där ägaren kan logga in, gratis eller genom abonnemang. Ägaren kan här titta runt i sin samling, och placera sina ID i myntalbum efter eget gottfinnande. Ägaren kan också enkelt referera till sina mynt inför hans egna försäljningar, mässor, utställningar, eller liknande. Auktionister, myntbutiker och handlare kan erbjuda mervärde genom att IDn redan är inlagd i databasen. Denna databas kan även kopplas till publika myntförteckningar, auktionisternas kataloger eller varför inte till Falcoins utmärkta internetsidor.
Någon som vill exploatera denna idé tillsammans med mej, Christer Sandahl.