Appelgrens förteckning – 1 Öre Västerås

Nu när irritationen jag kände häromdagen för att jag inte fick något att stämma har runnit av mig så börjar jag se saker i ett nytt ljus. Kanske beror motviljan jag anat för att visa ovanstående frånsida på bild på att den kan associeras till det troligen falska mynt som J.O. Björk skrev om i SNT nr 3-2020. (bild nedan). Det vore ju synd i så fall för de äkta mynten är ju synnerligen intressant med sina nästan löjliga kronor och sina bågar inne i skölden. De är definitivt inte falska eftersom ovanstående åtsida även är kopplad till den andra frånsidan med de smalare kronorna. I stället är det förmodligen så att det är en annan gravör än den ordinarie som gjort denna och detta borde ju ha resulterat i att denna variant fått sm-nr 15b. (Foto från Schmitz katalog)

Detta är Appelgrens bilder av de båda frånsidorna som har dessa kronor. (Efter lite uppfräschning så blev ju bilderna riktigt bra.) Myntet till höger med årtalet “30” är i alla fall det som jag bråkade om i förrförra inlägget. Förmodligen är det kopplat till en åtsida av typ 2 (med rock, sm 14b) och alltså identiskt med det unika ex som finns i KMK:s samlingar.

Här det exemplar av förfalskningen som såldes på Nordlinds auktion 2006. Det jag själv reagerar på mest är ju den onormalt spinkiga kungen, men synar man myntet närmare så hittar man också andra avvikelser. Exempelvis så saknas den sedvanliga blomman efter årtalet och vasen i skölden ser inte riktigt ut som den ska. De breda kronorna är dock mycket lika originalen, om än med lite längre “toppar”. Enligt Appelgren ska denna frånsida inte förekomma 1529, så årtalet är ju i sig självt ett falskhetstecken.

Falcoin