Ägarmärkta mynt

I januari 2016 skrev jag några inlägg om mynt som fått bokstäver inpunsade och gissningen var (och är) att det är tidigare ägare som velat märka upp sina mynt. Den här gången nöjer jag mig med att visa upp de bilder som jag fick ihop då. Kanske är det också någon läsare som gjort ett nytt fynd så att vi kan utöka listan.

5 Öre 1857

Ett H inpunsat mellan NORR och GÖTH.

Säteröre 1629

Säteröre 1629 med ett H längst ner på skölden

2 Öre 1750

H inpunsat längst ner

Riksdaler 1731

Här hittar man H:et mellan MITT och HOPP.

1/12 Skilling 1802

En 1/12 Skilling 1802 med instansat GC. Kan det möjligtvis stå för Gustav Cavalli? Det skulle i så fall inte förvåna så mycket, för han var ju inte känd för att vara så varsam med sina mynt. Plåtmynten plattade han till och svärtade ner så att det än idag är ganska lätt att känna igen ”Cavalliplåtar”. Att han dessutom satte sina initialer på mynten har jag dock inte hört något om så detta skulle nog i så fall vara en enstaka förseelse. Det ska vi vara tacksamma för eftersom han hade ganska många kopparmynt.

Trots att jag starkt ogillar alla former av åverkan på mynt så gör den här märkliga samlargenen jag har någonstans inombords att jag känner ett litet sug att hitta fler mynt med just denna åverkan och kanske någon gång få en antydan om vem som gjort instansningarna. Nu får jag väl försöka hålla drifterna stången den här gången och överlåta denna samlargärning åt någon annan.

Falcoin