Nya varianter

Bland det roligaste jag vet är när jag får chansen att rapportera om nya varianter och det händer trots allt fortfarande då och då. I det här fallet var det Gunnar Andersson uppe i Umeå som hade suttit och kollat in min raritetssida över kända ex av Riksdaler 1760 och då upptäckt att ett exemplar skilde sig från de andra. Det vanliga på detta årtal är att det finns 11 serafer på frånsidan men ett exemplar som såldes på MISAB 12 har faktiskt bara 9 serafer. Han har också undersökt årtalet på det tydligaste bilderna och kommit fram till att 11 serafer också verkar betyda 1760/59, medan 9 serafer är en stamp som även användes 1761.

Han har även upptäckt att en 1/24 Riksdaler 1783 som han nyss köpt faktiskt har dubbelt ompunsat årtal nämligen 1783/80/79. Jag är inte säker på att den här varianten inte är omskriven tidigare, för jag har något svagt i bakhuvudet att jag hört det förr. Men det spelar inte så stor roll för vi kan ta det igen.

Slutligen har tydligen Petra Holmberg hittat det första kända exet av 1/2 Öre sm 1721 med rutad rand. Alltså överpräglat på nödmyntet Hoppet vilket även syns på att myntämnet är betydligt tunnare än en vanlig 1/2 Öre sm. Hon har inte fått till någon bra bild av myntet ännu, men det lär nog med tiden bli regelmässigt registrerat.

Falcoin