Mängder av varianter på Dalern 1561

På Spink 143 i London (maj 2000) sålde Sten Törngren 25 olika varianter av Dalern 1561, varav 16 ryms i detta bildcollage som han iordningställt. Det påminner mest om ett tallriksunderlägg för den numismatiske finsmakaren. Dessvärre är upplösningen på bilderna inte den bästa, så det är svårt att se vilka varianter han hade med där, men det är ändå en kul kuriositet att ha i sin ägo.

Törngren gick alltså mycket djupt i sitt variantsamlande även på så pass dyra objekt som en 1500-talsdaler. Han älskade stavningsvarianter och olika kombinationer på punkter och bitecken, och samlade detta som ingen annan. De flesta variantsamlare kan dock mycket väl nöja sig med några få viktiga varianter.

Vad är då “viktiga varianter”? Ja, för det första så anses frånsidesvarianterna på detta årtal vara av underordnad betydelse och intresset numera är helt koncentrerat på porträttets storlek och på konungens krona.

Här är de fem varianter jag själv har dristat mig till att ta med:

A. Stort porträtt, rund krona

B. Stort porträtt, tillplattad krona

C. Mellanstort porträtt

D. Litet porträtt

E. Kronbågar med pärlor

Delzanno har med B, C och D, varav B är uppdelad i 2 varianter beroende på om det finns ett kors eller inte i frånsidans omskrift. Det ska också sägas att storleken på porträttet definieras av hur stor del av pärlringen som bryts.

SM-boken har med A, CD (hopslagna) och E. Det man menar, utan att förklara så bra, är att endera är kronan rund eller tillplattad, eller så är kronbågarna försedda med pärlor.

Om vi återgår till frågan vad som är numismatiskt viktigt så är det utan tvekan A och E. Övriga är “resten”. A är den första krona som graverades efter Gustav Vasas runda kungakrona som modell. Erik XIV hade dock beställt en ny kungakrona som när den blev färdig visade sig vara något plattare till formen, och därefter återgavs den så även på mynten. A-D är alla graverade av Erik Olofsson, men E som har pärlor på kronbågarna är graverad av Mikael Hoenauer. Denne lär officiellt ha tillträtt 1562 men det finns ett känt ex i Uppsala med hans åtsida kopplad till en frånsida av Erik Olofsson från 1561.

Det lilla problemet med våra referensböcker är alltså att både SM-boken och Delzanno talar om “stor krona” men menar två olika varianter. SM-boken ligger väl närmast vad som är intressant att veta för en läsare, men man behöver bli mer pedagogiska i sina beskrivningar. I det här fallet räcker det gott och väl att känna till att det finns 3 varianter:

A. Rund krona.

B. Tillplattad krona utan pärlor på kronbågarna.

C. Krona med pärlor på kronbågarna

Själv behåller jag nog även “stort porträtt med tillplattad krona” eftersom jag har bemödat mig med en raritetssida med den varianten. Lite eftergifter för de egna nyckerna får man ju unna sig.

Falcoin