Det jag tycker är roligast att blogga om är när jag kan visa något som de flesta aldrig sett förr. Här ett sådant exempel! Av de numera 13 exemplaren av 2 Mark 1720 med kronor på manteln (sm 111b) som jag känner till så är detta det enda där man inte kan ana sig till någon ompunsning av årtalet (1720/19). ”Äsch”, tänker kanske någon, ”det är väl bara svagpräglat”. Ja, det skulle det kunna vara, men det blir mindre troligt när man tittar på bildcollaget nedan.
Till vänster har vi ett ex som såldes på MISAB webb 26 och där ser man tydligt den lilla spetsen på nian som sticker fram vid årtalsnollan. Den ser ut som ett bakvänt Q. Till höger har vi en annan bild av myntet ovan och inte heller där ser man någon ompunsning. Nästa steg i den här slutledningen är att försöka avgöra om mynten är stampidentiska eller inte, och i det här fallet är det lätt; titta bara på kronringarna. De är helt olika vilket ju bevisar att det är två olika stampar som använts.
Nu är ju det här inget riktigt bevis eftersom båda stamparna mycket väl kan ha samma ompunsning och därför kommer ägaren att ta med sitt mynt till Frimynt för att få det vederbörligen luppat. Förmodligen blir det till Hamrin han går. Om han inte har den redan så vill han nog gärna ha med denna variant i sin nästa volym av ”Mynten i Sverige”. Själv är jag dock redan övertygad om att detta är det första kända exemplaret med rent årtal. Roligt!